Nieuws

Wanneer stopt alimentatie bij samenleving?
De alimentatieplicht is niet oneindig. De alimentatieplicht kan onder andere op grond van artikel 1:160 BW eindigen. Dat wetsartikel zegt dat de alimentatieplicht eindigt op het moment dat de alimentatiegerechtigde is gaan samenleven met een ander als waren zij gehuwd of als hadden zij hun partnerschap laten registreren.

Lees verder >

Geen flitsscheiding maar een ouderschapsplan
Was het eerst zo dat een huwelijk omgezet kon worden in een geregistreerd partnerschap - waarna een scheiding snel kon worden afgehandeld - vanaf 1 maart 2009 is dit door de nieuwe "Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding" niet meer mogelijk.
De flitsscheiding werd mogelijk na invoering van het geregistreerde partnerschap in 1998. Bij een flitsscheiding werd een huwelijk eerst omgezet in een geregistreerd partnerschap, waarna dit partnerschap eenvoudig en snel (vandaar: "flits") via de burgerlijke stand beëindigd kon worden. Naar de rechter gaan was niet nodig.


Lees verder >

Echtscheiding


Op dit moment resulteert iets meer dan een op de drie huwelijken in een echtscheiding. Daar waar de echtelieden samen de huwelijksboot instapten, wil er in ieder geval één er weer uit stappen. Hoe dat gaat, hangt veelal van de mensen zelf af. Mensen zonder kinderen scheiden anders dan mensen met kinderen. Mensen met een nieuwe relatie scheiden anders dan wanneer er nog geen derde in het spel is. Mensen die tijdens het huwelijk nooit ruzie hadden scheiden anders, dan stellen waarbij het servies wel eens door de keuken vloog. Kortom geen enkele scheiding is volledig te voorspellen, dat hangt volledig van de betrokkenen zelf af.


We maken een onderscheid tussen een echtscheiding op tegenspraak (partijen zijn het oneens) of een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding (partijen zijn het eens).


De regels bij de echtscheiding op tegenspraak
Echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek
foto.gif mr. L.C. Bruggink - de Bruyn Kops

Geboren in 1956 in Curaçao en opgegroeid in Warnsveld bij Zutphen. Ik ben afgestudeerd in Groningen en vervolgens naar Kenia vertrokken in het kader van ontwikkelingswerk.Maak kennis >