Vervolgens bepaalt de rechtbank een datum voor een comparitie, oftewel een zitting. Daar zal een rechter de partijen horen en trachten een minnelijke regeling te treffen. Ook bestaat er een mogelijkheid dat de rechter doorverwijst naar een bemiddelaar/mediator om daar een regeling te treffen. Maar de rechter kan ook aangeven dat hij een (tussen)uitspraak zal geven en geeft aan het einde van de zitting aan binnen welke termijn die beschikking (beslissing in het familierecht) te verwachten valt. Deze wordt naar hun advocaten gestuurd, die partijen daarvan op de hoogte brengt.
Indien de rechter een definitieve uitspraak geeft hebben beide partijen 3 maanden de mogelijkheid om in hoger beroep te komen van deze beslissing. Wordt geen appèl ingesteld dan kunnen partijen een akte van berusting tekenen waardoor de inschrijving van de echtscheiding vervroegd in de registers van de burgerlijke stand van de plaats van de huwelijksvoltrekking kan worden ingeschreven. (Anders zou je drie maanden moeten wachten). De dag van de inschrijving is de definitieve dag van de scheiding.
Wanneer er tijdens de echtscheiding kinderen zijn die ouder zijn dan 12 jaar, zullen deze zelf een oproep ontvangen voor een gesprek bij de rechter. Dit gebeurt op een informele wijze in de aanwezigheid van een griffier. Zij kunnen vrijuit spreken en de rechter zal uitsluitend datgene doorgeven aan partijen waartoe het kind toestemming geeft. Veelal wordt er door de rechter überhaupt geen mededeling gedaan over wat het kind verklaard heeft.
Geboren in 1956 in Curaçao en opgegroeid in Warnsveld bij Zutphen. Ik ben afgestudeerd in Groningen en vervolgens naar Kenia vertrokken in het kader van ontwikkelingswerk.