Nieuws

Wanneer stopt alimentatie bij samenleving?
De alimentatieplicht is niet oneindig. De alimentatieplicht kan onder andere op grond van artikel 1:160 BW eindigen. Dat wetsartikel zegt dat de alimentatieplicht eindigt op het moment dat de alimentatiegerechtigde is gaan samenleven met een ander als waren zij gehuwd of als hadden zij hun partnerschap laten registreren.

Lees verder >

Geen flitsscheiding maar een ouderschapsplan
Was het eerst zo dat een huwelijk omgezet kon worden in een geregistreerd partnerschap - waarna een scheiding snel kon worden afgehandeld - vanaf 1 maart 2009 is dit door de nieuwe "Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding" niet meer mogelijk.
De flitsscheiding werd mogelijk na invoering van het geregistreerde partnerschap in 1998. Bij een flitsscheiding werd een huwelijk eerst omgezet in een geregistreerd partnerschap, waarna dit partnerschap eenvoudig en snel (vandaar: "flits") via de burgerlijke stand beëindigd kon worden. Naar de rechter gaan was niet nodig.


Lees verder >

Partneralimentatie


Bij partneralimentatie moet sprake zijn dat de alimentatiegerechtigde ‘behoeftig’ is. Daarmee wordt bedoeld dat er een aantoonbare behoefte moet zijn aan een bijdrage in de kosten van het levensonderhoud. De andere echtgenoot moet dan wel voldoende draagkracht hebben om (al dan niet gedeeltelijk) in die behoefte te voorzien. Hierbij wordt uitgegaan van de welstand tijdens het huwelijk. De duur van de partneralimentatie bedraagt 12 jaar, ingaande van het moment van echtscheiding, dus de datum van de inschrijving in het register van de burgerlijke stand.

<< Terug
foto.gif mr. L.C. Bruggink - de Bruyn Kops

Geboren in 1956 in Curaçao en opgegroeid in Warnsveld bij Zutphen. Ik ben afgestudeerd in Groningen en vervolgens naar Kenia vertrokken in het kader van ontwikkelingswerk.Maak kennis >