Nieuws

Wanneer stopt alimentatie bij samenleving?
De alimentatieplicht is niet oneindig. De alimentatieplicht kan onder andere op grond van artikel 1:160 BW eindigen. Dat wetsartikel zegt dat de alimentatieplicht eindigt op het moment dat de alimentatiegerechtigde is gaan samenleven met een ander als waren zij gehuwd of als hadden zij hun partnerschap laten registreren.

Lees verder >

Geen flitsscheiding maar een ouderschapsplan
Was het eerst zo dat een huwelijk omgezet kon worden in een geregistreerd partnerschap - waarna een scheiding snel kon worden afgehandeld - vanaf 1 maart 2009 is dit door de nieuwe "Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding" niet meer mogelijk.
De flitsscheiding werd mogelijk na invoering van het geregistreerde partnerschap in 1998. Bij een flitsscheiding werd een huwelijk eerst omgezet in een geregistreerd partnerschap, waarna dit partnerschap eenvoudig en snel (vandaar: "flits") via de burgerlijke stand beëindigd kon worden. Naar de rechter gaan was niet nodig.


Lees verder >

Kinderalimentatie


Beide ouders zijn volgens de wet verplicht om bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van hun kinderen. De hoogte van deze kinderalimentatie is inkomensafhankelijk. Voor de berekening hanteert de rechter de tabel kosten van kinderen. Het netto-gezinsinkomen, dat wil zeggen de netto-maandinkomens van beide echtgenoten bij elkaar opgeteld, vormt de basis voor het vaststellen van de kinderalimentatie. De alimentatieduur voor kinderen is tot hun meerderjarigheid met een eventueel verlengde onderhoudsverplichting tot hun 21e.

<< Terug
foto.gif mr. L.C. Bruggink - de Bruyn Kops

Geboren in 1956 in Curaçao en opgegroeid in Warnsveld bij Zutphen. Ik ben afgestudeerd in Groningen en vervolgens naar Kenia vertrokken in het kader van ontwikkelingswerk.



Maak kennis >